Een 37-jarige man uit Kudelstaart (Noord-Holland) is opgepakt voor het bedreigen van Sylvana Simons. De man meldde zich dinsdag uit eigen beweging bij een politiebureau. Hij wordt verhoord over het beruchte filmpje waarin oud-presentatrice en kandidaat-Tweede-Kamerlid voor DENK Simons met de dood werd bedreigd.
Haar hoofd was gefotoshopt in beelden van opgehangen zwarte Amerikanen die slachtoffer zijn geworden van lynchpartijen. In de video, die inmiddels van veel platformen weer is verdwenen, waren de gruwelijke beelden gecombineerd met een carnavalsliedje van de Brabantse volkszanger Rob van Daal getiteld ‘Oh Sylvana’. Zijn echtgenote noemde het eerder ,,te triest voor woorden dat anderen deze beelden onder het nummer hebben gezet”. Het liedje gaat oorspronkelijk niet over Simons.
Eerder op de avond werd bekend dat Sylvana Simons van de politieke beweging DENK bescherming krijgt. Dat gebeurt naar aanleiding van concrete bedreigingen aan het adres van het kandidaat-Kamerlid. Er worden ,,zichtbare en onzichtbare maatregelen” getroffen om haar te beschermen.
Dat zei Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu dinsdag na een gesprek met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarbij ook Simons zelf aanwezig was. Verder zal er nauw contact worden onderhouden met het Openbaar Ministerie.
Volgens Kuzu zijn er concrete bedreigingen waar DENK zich ernstig zorgen over maakt. ,,Je hebt maar één persoon nodig.” Simons heeft niet overwogen te stoppen wegens de dreigementen, zei hij verder. Of haar publieke optredens worden beperkt, wilde de partij niet zeggen.
Kuzu riep verder premier Mark Rutte op om zich tegen de bedreigingen aan het adres van Simons uit te spreken. ,,Hij moet laten weten dat dit echt niet meer kan. Dit is een brug te ver en moet ophouden.'' Rutte is momenteel op handelsmissie in Indonesië.
Oorzaak van de bedreigingen is het verhardende debat, denkt Kuzu. ,,De afgelopen maanden is een beeld gecreëerd waarbij de situatie heftiger en heftiger wordt door een aantal politieke uitspraken, maar ook door uitspraken van opiniemakers en een aantal mediaorganisaties waardoor een vijandbeeld naar DENK wordt gecreëerd en in bijzonder Sylvana Simons.''
Simons, die zich eerder dit jaar aansloot bij Kuzu's politieke beweging DENK, is al meermaals het slachtoffer geworden van racistische en seksistische uitingen. Deze week verschenen er bewerkte foto's waarop onder meer het hoofd van Simons op beelden van gelynchte zwarte Amerikanen was gemonteerd. Vicepremier Lodewijk Asscher noemde de beelden maandag ,,weerzinwekkend'' en ,,volkomen onacceptabel''.
Haagse politici zijn over het algemeen heel terughoudend over bedreigingen en maatregelen die naar aanleiding daarvan worden genomen.
Na de moord op Pim Fortuyn in 2002 is de beveiliging van politici duidelijker in de wet vastgelegd. Een onderzoekscommissie constateerde destijds dat Fortuyn beveiligd had moeten worden, hoewel de moord zelf daar volgens diezelfde commissie waarschijnlijk niet mee was voorkomen.
Geert Wilders is zichtbaar de strengst beveiligde politicus in Den Haag. Hij wordt al jaren continu omringd door gewapende beveiligers. Over de beveiliging van andere politici is bar weinig bekend. Zelf zeggen ze er over het algemeen niets over. Wel zijn in het verleden Kamerleden beveiligd. Ayaan Hirsi Ali bijvoorbeeld. Zij behield de beveiliging in eerste instantie zelfs toen ze in 2006 naar de VS verkaste, maar in 2007 stopte de Nederlandse overheid met betalen.
De verantwoordelijkheid voor de veiligheid ligt zowel bij lokale autoriteiten als bij landelijke instanties. Zo schat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in of iemand doelwit kan worden van bedreigingen en hoe ernstig de dreiging is. Het regelen van de beveiliging zelf is een zaak van de Coördinator Bewaking en Beveiliging. Die valt onder de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
Hoeveel politici worden bewaakt en op welke manier, maken de betrokken diensten nooit bekend. Politici zeggen zelfs over dreigementen meestal weinig. Af en toe wordt die gewoonte doorbroken. Zo maakte VVD-leider Halbe Zijlstra vorig jaar bekend dat hij een kogelbrief had ontvangen naar aanleiding van het vluchtelingendebat. Over eventuele beveiliging die daarop volgde, zei hij niets.
DENK heeft behalve dat ze zowel zichtbaar als onzichtbaar zijn ook niets concreets gezegd over de maatregelen.